James Bond -projektini, Osa 25 - No Time to Die

14.07.2022

Olen päättänyt katsoa pikkuhiljaa kaikki James Bond-elokuvat ja käydä niitä läpi Bondien vaatimalla asteikolla. Seuraavana vuorossa 2021 valmistunut No Time to Die.

MUUTAMA SANA ALKUTEKSTI -OSIOSTA

Elokuvan teema tuntuu olevan aika, joten yllättäen introssa on paljon aikaan liittyviä käsitteitä. Kelloja, tiimalaseja ja vanhoja patsaita jotka rapistuvat ajan hampaissa. Olisin toivonut sekaan edes yhden kuvan Roger Mooren Bondista ja Lois Maxwellin Moneypennystä A View to A Killistä, koska mikään ei ole yhtä vanhaa kuin se näky.

Itseasiassa aika montakin eri hetkeä vanhoista Bondeista olisi voinut uusiokäyttää ajan kulumisen näyttämiseksi. Ei tarvitse mennä edes 2000-lukua kauemmas, Die Another Daysta olisi varmasti löytynyt hetkiä, jotka näyttävät muinaisilta.

NASAn James Webb teleskooppi otti juuri toissapäivänä avaruudesta kuvan, josta näkee yli 13 miljardin vuoden päähän lähestulkoon ajan alkuun. Tuo jäävuorihetki on jotenkin sitäkin näkyä vanhempi.

JUONI LYHYESTI

James Bond kohtaa ensimmäistä kertaa elämässään ihan oikeita panoksia.

Ja tämä purku sisältää sitten tästä eteenpäin spoilereita, eli ei kannata varmaan lukea eteenpäin, jos ei ole nähnyt elokuvaa. Minä välttelin onnistuneesti yhdeksän kuukautta spoilereita enkä tiennyt mitään juonesta. Se kannatti, sillä elokuva ja varsinkin sen loppu olivat loistavia ja aika saatanan yllättäviä. Katsotaan miten pitkälle pääsen purussa ennen kuin päästään käsittelemään niitä lopun tapahtumia.

MISSÄPÄIN MAAILMAA LIIKUTAAN?

Norjassa, Italiassa, Jamaikalla, Kuubassa ja jossain jäämeren saarilla, joilla Bond kuolee.

Eli näin pitkälle. Kyllä, James Bond kuolee!

Olen ehtinyt jo vuosikausia toivoa Bondille kuolemaa, en koska toivoisin leffasarjan loppuvan (ei hätää, se ei tule tapahtumaan koskaan), vaan koska panokset toimintaelokuvan päähenkilöä kohtaan ovat olemattomia, jos hän ei ole oikeasti koskaan vaarassa kuolla. Bond on tehnyt mitä hulluimpia juttuja jo yli 50 vuotta täysin kuolemattomana. No se ongelma on viimeinkin selätetty, koska viimeinkin Bond on kykenevä kuolemaan. Satakunta risteilyohjusta päin naamaa tuntui tepsivän.

Ei tarvitse silti tuntea surua, koska elämä jatkuu. Bond saa elokuvan aikana ranskalaisen tyttären ja tietää jopa elämänsä viimeisen vuorokauden tämän olemassaolosta. Mielestäni Bondin on huomattavasti parempi kuolla kuin elää maailmassa, jossa kasvattaa tytärtä. Mitä tytär sanoisi, kun kuulisi isän nuoruuden seikkailuista? "Olet tehnyt mitä!? Kuinka monen kanssa!? Ja kerran keskeytit aktin ja heitit naisen kaappiin ja harrastit seksiä toisen naisen kanssa ensimmäisen kuunnellessa kaapista!? Ja kerran harrastit seksiä veden alla ja vasta seksin jälkeen kerroit naiselle tämän veljen olevan kuollut!? Ja kerran menit kihloihin ja vietit polttarit alppimajassa, jossa kävit vuoron perään panemassa eri naisia!? Ja kerran…"

Syy miksi Bond ei edes yrittänyt paeta risteilyohjuksia johtui muuten siitä, että vuosien välttelyn jälkeen vääjäämätön tapahtui ja hän altistui vaaralliselle sukupuolitaudille. Jonka sai mieheltä.

KUINKA KÄSITTÄMÄTÖN VIHOLLINEN JA VIHOLLISEN SUUNNITELMA OIKEIN ON?

Ja tämä on se mies: Lyutsifer Safin.

Ljusifere Satfim on noin kolmekymppinen mies, joka on toiminut salamurhaajana ja maailman vaarallisimpien myrkkyjen kehittäjänä noin 60 vuotta. Hän varastaa MI6:lta nanorobottien mukana kulkevan virustaudin, jolla voi määrätä kenet tahansa… Tai siis, tauti on virus, mutta kykenevä tarttumaan vain niihin, joihin 30-vuotias vanhuksemme on ohjelmoinut DNA-tunnisteen joka… Tai siis…

Tauti on kykenevä tappamaan kenet tahansa käsikirjoittajat haluavat tappaa. Ja Ljuyiuysuiusm Sfaltim on maailman vanhin nuori mies.

Joka tapauksessa, Lucifer Stalin onnistuu nanorobottivirustaudillaan murhaamaan koko Spectre-organisaation (Blofeldin mukaan lukien), perustaa hylätylle saarelle tukikohdan ja kutsuu Bondin paikalle paskomaan koko suunnitelman ja tappamaan kaikki. Mutta viimeisenä tekonaan ennen kuolemaansa Ljkjhkjrtj Sfllnmh tartuttaa käsikirjoittajien ohjelmoiman nanorobottitaudin Bondiin. Ja koska säännöt ovat sääntöjä kun käsikirjoittajat sanovat niin, ei Bond voi enää lähestyä Léa Seydouxn esittämää Madeleinea tai tytärtään ilman, että nämäkin kuolevat. Bond joutuu siis välttelemään heitä loppuelämänsä tai kuolemaan. Bond valitsee kuoleman, joka on kaunis loppu hahmolle. Ja olisi huomattavasti kauniimpi, jos olisin ymmärtänyt miten käsikirjoittajien kehittämä maailman vaikein ase/tauti oikein toimi. Ymmärsinkö nyt oikein, eli 30-vuotias 60-vuotias Ljusfusrush Sfalmin voi ohjelmoida tietokoneellaan etänä, mahdollisesti Bluetooth-yhteydellä, nanobotit hyökkäämään vain tiettyihin DNA-ketjuihin, jotta voi valikoida tarkkaan uhrinsa, mutta valitseekin tappaa koko maailman? Eikö viruksen/robotin DNA-tunnistuskyky ole sitten ihan turha lisäys?

Liian paljon sääntöjä, käsikirjoittajat. Ihan liian paljon sääntöjä.

KUINKA MONTA TAKAA-AJOA TÄLLÄ KERTAA SYNTYI?

Muutama ja jokainen erittäin hieno. Toimintakohtaukset olivat kaikki parhainta mahdollista laatua muutenkin, aivan kuten Skyfallissa ja Spectressä. Daniel Craigissa alkoi jo ikä vähän näkyä, joten parkour-toimintaa oli ymmärrettävästi paljon vähemmän.

Craigin Bond on tässä elokuvassa myös yllättävän raivokas ja äkkipikainen. Edellisissä leffoissa hän ei varsinaisesti näytä raivoa mutta tällä kertaa hän huutaa pienemmästäkin. Voisi jopa sanoa, että hän oli aika… Räjähdysherkkä!

MUUTAMA SANA KÄTYREISTÄ

Aika mitäänsanomattomia. Yhdellä Lhjuvumununtsksratns Safalin kätyreistä oli supertekninen tekosilmä, joka oli ihan hauska.

TYPERIN KUOLEMA

Bondilla on kellossaan EMP-pulssi (kuten meidän jokaisen kellossa), joten kun Bond ja silmäkätyri tappelevat, Bond käyttää pulssia ja silmämiehen silmä räjähtää tämän pään sisällä.

ESIMERKKI LOISTAVASTA JAMES BOND -DIALOGISTA

Ja kun Bond on tappanut silmämiehen, hän sanoo Q:lle: "I had to show someone your watch. It really blew their mind."

KUINKA ESINEITÄ NAISET OVAT?

He ovat enemmänkin supersankareita, naisten rooleja läpi elokuvan on selvästi korotettu. Jokainen nainen on periaatteessa tappokone, jopa Spectrestä tuttu Léa Seydouxn Madeleine. Bond ei myöskään paneskele ympäriinsä, joka oli kivaa vaihtelua.

Yksi lempihahmoistani elokuvassa oli uusi 007, jota esitti Lashana Lynch. Musta nainen uutena 007:na oli mielestäni nerokas vastaisku toksiselle fanikulttuurille, joka ei ikimaailmassa hyväksyisi naispuolista Bondia tai edes mustaa Bondia. Ja yllättäen tämä uusi 007 oli toksisen fanikulttuurin mielestä ongelma, koska tottakai.

Ana De Armas pyörähtää elokuvassa ehkä 10 minuutin ajan, joka oli… Outoa. En ole varma mitä sillä vierailulla oikein haettiin. Ehkä kyseessä oli joku jäänne vanhemmasta käsikirjoitusversiosta, joka jostain syystä oli pakko änkeä mukaan elokuvaan. Lopputulos on hämmentävä, koska hänen roolillaan ei ollut mitään funktiota.

Muutenkin elokuvan suurimmat ongelmat ovat käsikirjoituksen puolella. Outoja valintoja tehdään useita, koko nanobottiviruskuvio on super-epäselvä ja elokuva vilisee juoniaukkoja. Esim. aivan elokuvan lopussa Bond vaatii M:ää lähettämään ohjukset jäämeren saarelle ja tuhoamaan nanobotit. M sanoo, että jos hän tekee sen, sekä Venäjä että Japani julistavat Englannille sodan. Bond huutaa, että tee se! Joten M lähettää ohjukset. Bond kuolee. Elokuva loppuu.

Mutta miten sen sodan kanssa kävi? Onko Venäjä nyt sodassa Englannin kanssa? Koko kuvio unohdetaan täysin eikä siihen palata sanallakaan.

Elokuvan luomisprosessi oli ainakin sekava, muistan sen. Danny Boyle oli pitkään ohjaamassa elokuvaa ja teki uudelleenkirjoituksia. Ja sitten kun Boyle hyppäsi pois ja ohjaaja Cary Joji Fukunaga tuli mukaan, oletan kirjoitustyön jatkuneen. Ehkä olisi kannattanut puristaa vielä muutama versio lisää.

BONDIN ALKOHOLINKULUTUKSEN MÄÄRÄ

Aika pahaa, Bond juo taas kaksin käsin läpi elokuvan. Bondille kaadetaan juomaa jopa kuoleman jälkeen, koska eihän kuolema ole mikään este alkoholismille.

PARAS HETKI DANIEL CRAIGILLE HEITTÄÄ VITSI (MUTTA EI SILTI TEE SITÄ)

Juuri ennen kuin Bond kuolee, hän on puhelimessa Madeleinen kanssa. Madeleine sanoo "I love you" ja Bond sanoo "I love you too". Tiedän, että se ehkä pilaisi hetken, mutta olisi ollut hauskaa jos Bond olisi sanonut "I love U2".

Se olisi ollut hyvä loppukevennys ennen kuolemaa sekä temaattisesti sopinut hahmolle. Bond yleensä välttelee tunteita ja mainostaa asioita. Kuolemaa edeltävät sekunnit olisivat täydellinen kaneetti tunteiden välttelylle ja bändien mainostamiselle.

TYPERIN IHMISEN NIMI

Ljuystsuhurin Sfakalink.

AGENTTIVEMPAIN JOKA OLISI KAIKISTA TURHIN ELOKUVAN ULKOPUOLELLA

Laboratoriossa kehitetty virustauti, joka koostuu nanoroboteista, joihin voi ohjelmoida etänä DNA-koodin, jonka kohdatessaan nanorobottivirus tappaa kohteen, on oltava paitsi turhin vempain maailmassa, niin myös se epäselvin.

"Hahaa! Olet kuoleman oma Michael! Kun juuri kättelit minua, tartutit itseesi minun mukana kulkevia nanobotteja, joihin olen ohjelmoinut sinun DNA-ketjusi, jonka tunnistaessaan robotit murhaavat sinut!"

"Mitä? En tajua."

"Ai. No, annas kun selitän uudelleen. Kun juuri kättelimme, käteni yllä leijuvia näkymättömiä nanobotteja, jotka levisivät virustaudin omaisesti… Tai siis ne eivät ole virustauti, ne ovat nanobottitauti, mutta toimivat kuin virukset. Ja ne levisivät ihollesi ja tunnistaessaan DNA-ketjusi, jonka sain passisi biotunnisteesta ja sitten latasin koneelleni ja lähetin etänä nanoboteille ympäri maailmaa, mukaan lukien näihin minun nanobotteihin, ne tunnistavat jaaaaaa olet jo kuollut. No voi nyt vittu."

PIILOMAINOSTAMISEN JA TUOTESIJOITTELUN TASO

Yllättäen erittäin korkea. Toyota, Aston Martin, Omega, LG, Nokia jne. Ainoa vähän yllättävä oli Nokia, jonka uusinta älypuhelinta James Bond käyttää. En edes tiennyt Nokia tekevän uusia puhelimia. Ja jos olisin joutunut veikkaamaan, niin olisin sanonut Bondin käyttävän Samsungia, koska:

Vitsailu Samsungin räjähtävistä puhelimista vuonna 2022 on periaatteessa vähän sama asia kuin jos tekisi yhä vitsejä Monica Lewinskystä ja suihinotosta. Mutta seison silti vitsini takana, aivan kuten Bill Clinton seisoi Monica Lewinskyn edessä!

Still got it.

MUITA HUOMIOITA

Nanorobottivirus (joka ei ole virus, mutta toimii kuin virus), joka voidaan ohjelmoida tappamaan vain tietyt kohteet näiden DNA:n perusteella, on itseasiassa MI6:n suunnittelema. Ralph Fiennesin M useaan otteeseen elokuvassa perustelee viruksen kätevyyttä, sillä DNA-sidonnaisena se varmistaa, ettei ylimääräisiä uhreja synny.

Paitsi tietysti kaikki saman DNA:n omaavat, eli kaikki kohteen sukulaiset.

Sukulaisten kuolemanvaara tiedostetaan myös elokuvassa, mutta se ei jotenkin aukea M:lle, joka loppuun asti puolustaa nerokasta käsikirjoittajavirusta. Olisi varmaan pitänyt lisätä elokuvaan kohtaus, jossa MI6:n jahtaama kohde on sukulaiskokouksessa. Ehkä noin 50 ylimääräistä uhria olisi saanut hänetkin ymmärtämään, että koko virusidea oli supertyperä ja säännöiltään aivan liian epäselvä.

YHTEENVETO

Sanoisin, että leffa on loistava loppu Craigin Bondeille. Casino Royalesta asti mukana ollut tempo on pysynyt kasassa ja hahmo on kasvanut pienin askelin eri henkilöksi. Bondin kuolema kruunaa koko kuvion ja tekee näistä Craigin leffoista oman pienen leffasarjansa Bond-sarjan sisällä. Jos nyt jostain on pakko valittaa, niin käsikirjoituspuolta olisi voinut jumpata vähän enemmän. Tai ehkä nanobottivirukselle olisi pitänyt antaa myös tekoäly ja vaikeuttaa näin juonta entisestään?

Mielenkiintoista nähdä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja kuka on seuraava Bond. Idris Elba olisi oma ykkösehdokkaani, mutta epäilen ettei se ole tapahtumassa. Luin myös jostain, että mahdollisesti seuraava leffa sijoittuisi kylmän sodan aikaan, kuten Flemingin kirjat. Sekin kuulostaisi siistiltä idealta, joten todennäköisesti sekään ei tule tapahtumaan. Jos leffa sijoittuu 60-luvulla, ei siellä voi mainostaa Nokiaa ja LG:tä. Ehkä Nokian kumisaappaita tai Nokian renkaita, en ole varma.

Jos joutuisin veikkaamaan, sanoisin tulevien Bondien painopisteen olevan huumorin puolella. Marvel on tehnyt muutaman dollarin huumoripainotteisilla toimintaelokuvilla, joten eiköhän se ole myös Bondin tuleva suunta. Ja siinä missä Craig oli Conneryä on seuraava Bond varmaan enemmän Moorea. Kunhan jättävät ne käsittämättömät avaruusseikkailut väliin, niin se kelpaa kyllä minulle.

Ja mitäs minä seuraavaksi teen tämän projektin suhteen? Hyvä kysymys. Ajattelin ainakin rakentaa jonkunlaisen pienen yhteenvedon, jossa pistän vähän elokuvia järjestykseen. Lisäksi ehkä vähän läpikäyn edellisiä purkuja, lisäilen linkkejä ja sen sellaista. Yhteenvedon jälkeen ajattelin myös tehdä muutaman bonus-purun, kuten Never Say Never Againin ja alkuperäisen 50-luvun Casino Royalen, jota en ole koskaan nähnyt. Ja jos löydän sisältäni voimaa, voisin myös purkaa sen 60-luvun Casino Royalen, leffan joka on… Aika vaikea.

Mutta seuraavaksi siis yhteenvetoa.

TÄSTÄ PROJEKTIN SEURAAVAAN OSAAN - YHTEENVETO

TÄSTÄ JAMES BOND -PROJEKTINI MUIHIN OSIIN